August 13, 2018

Vanskelige opplevelser med viktige andre

Har noen som er viktig for deg gjort noe mot deg som du strever med? Det er ekstra vondt å bli såret av de som står oss nær. Når det skjer kan det gå mange år før vi kommer over det. Hvis de som sårer deg i tillegg er de som skal ta vare på deg – som med foreldre – kan det oppleves som at sårene aldri gror.

Denne øvelsen handler om å utforske og jobbe med vonde opplevelser du har med mennesker som er eller har vært viktige for deg. Det kan for eksempel være å ta opp noe vanskelig med en av foreldrene dine. Meningen er å utforske dine egne opplevelser med den andre og øvelsen består av å forestille deg en dialog med den andre. Målet med øvelsen er å få gitt uttrykk for din opplevelse. Du kan også bruke øvelsen for å ta opp noe med noen som ikke står deg like nær, som for eksempel en kollega, sjef, eks-kjæreste eller lignende. Du kan senere velge om du ønsker å faktisk ta det opp med personen eller ikke.

Forberedelser

Skriv ned hva du ønsker å ta opp med den andre:

 • Er det spesielle hendelser det dreier seg om?
 • Er det noe de har gjort?
 • Er det en måte de behandler deg på?
 • Hvordan har dette vært vanskelig for deg?
 • Hvordan har det påvirket deg i livet ditt?

Er du klar?

 

Forestill deg samtalen

 • Se for deg den andre, som om personen sitter foran deg akkurat nå.
 • Fortell den andre det du har skrevet ned i forberedelsen. Les det inni deg eller si det høyt som om den andre er der. Si «du» når du snakker til den andre, og «jeg» når du snakker om dine opplevelser.
 • NB: Hvis den andre bare har gjort deg vondt og skadet deg, trenger du ikke å fortelle om de sårbare følelsene. Fortell heller hva som skulle skjedd istedenfor.
 • Når du forteller hva du trenger, hvordan kjennes det?
 • Hvis du kan kjenne at du blir sint, trist eller får omsorg for deg selv, la den følelsen få virke på deg. Hva får du lyst til å si og gjøre?
 • Fortell den andre hvorfor du er trist, sint eller føler omsorg for deg selv, og hva du trenger («Jeg er sint/lei meg, fordi … Jeg trenger at du …». Kjenn hvordan det føles å si det.
 • Når du har fortalt den andre hva du føler og trenger, skriv ned den unnskyldningen du hadde trengt å høre fra den andre personen. Unnskyldningen kan inneholde at den andre sier hva den har gjort galt, hvordan det må ha vært for deg, en ektefølt unnskyldning og noe om hva den andre skulle ha gjort istedenfor eller kan gjøre nå.
 • Les unnskyldningen for deg selv og kjenn hvordan det føles.
 • Bruk noen minutter på å oppsummere for deg selv og hva du eventuelt vil gjøre fremover.

 

Ønsker du å ta det opp i virkeligheten?

Ja, det kan være aktuelt    /   Nei, det er ikke aktuelt

 

Skal jeg ta det opp med den det gjelder i virkeligheten?

Av og til er det å forestille seg en dialog med en annen nok, mens andre ganger åpner det bare døren for å faktisk snakke med den som har gjort deg noe. Det er ingen fasit på hva som er best, annet enn hva du kjenner er best for deg. Kanskje øvelsen du gjorde var tilstrekkelig for deg i denne omgang. Eller kanskje du trenger å snakke med en som har gjort deg vondt; en forelder, en (eks-)kjæreste, en kollega, venn eller lignende. Målet er at du skal få fortelle om dine opplevelser av det som har vært vanskelig for deg. Kanskje kan den andre forstå og møte deg på de opplevelsene du har, men dette skjer ikke alltid. Det kan være vanskelig for den andre å høre hva du forteller.

Før du bestemmer deg for å ta det opp kan du gå gjennom listen under og se om det passer å ta det opp:

 • Vet du hva du vil si?
 • Føler du deg trygg på at personen er i stand til å møte deg på en god måte?
 • Er det mulig å finne tid og anledning til en uforstyrret samtale med den personen?
 • Har du noen som du kan snakke med etterpå?

Hvis du svarer ja på disse kan du vurdere å ta det opp med den det gjelder. Hvis personen er en som bare har gjort deg vondt, eller til og med en som kan være farlig for deg (for eksempel en voldelig person), er det bedre å bare forestille deg dialogen i forestillingsøvelsen over.

Instruksjon for å ta opp noe vanskelig med en annen

1    Fortell den andre om hva som har vært vanskelig for deg. Vær klar på at det er din opplevelse. «Da jeg var liten, var du mye borte. Jeg opplevde det som at du ikke prioriterte meg.»

2    Gi konkrete eksempler på det som har vært vanskelig. «For eksempel husker jeg du bare var på én av bursdagene mine. Jeg husker at jeg alltid savnet å se deg på sidelinjen når jeg spilte fotballkamp.»

3    Fortell hva du hadde trengt istedenfor. «Jeg hadde trengt at du var der og lekte med meg. At du kunne vise at jeg var viktig for deg. Og at når jeg hadde det vanskelig, så kunne jeg snakke med deg om det.»

4    Fortell den andre hvordan det har påvirket deg og ditt liv. «Det at jeg følte meg så lite viktig i dine øyne, har vært med å bidra til at jeg ofte føler meg usikker på om jeg er viktig nok for andre.»

5    Fortell hva du skulle ønske at den andre gjorde i stedet for. «Jeg skulle ønske at du hadde valgt å bruke mer tid med meg.»

6    Gi den andre tid til å reagere. Det er ikke alltid lett å høre slikt. Kanskje du kan vise forståelse for dette, samtidig som du holder fast på at du har et behov for å få snakket om det: «Jeg vet at det kan være vanskelig å høre slike ting, men det har plaget meg, og jeg tror vi kan få det bedre sammen hvis vi får snakket om det. Hvis du vil tenke litt på det først, er det greit.»

7    Forbered deg på at du kanskje ikke får det svaret du ønsker. Minn deg selv på at dette er starten på en endring, ikke slutten.

8    Hvis den andre prøver å forstå eller stiller spørsmål, prøv å svare så rolig og ærlig som du kan, uten å prøve å såre den andre.

9    Hvis den andre bare forsvarer seg eller ikke vil ta imot det du sier, hold fast på din opplevelse. Kanskje du også kan spørre om dere kan snakke videre om det senere.

 

Etterarbeid

Det er lurt å bruke litt tid på å oppsummere hvordan dette har påvirket deg. Skriv gjerne ned noen refleksjoner.

 1. Hva skjedde?
 2. Hvordan føltes det for deg å si det, der og da?
 3. Hvordan oppfattet du at den andre reagerte?
 4. Hva kunne du eventuelt ønske at hadde skjedd?
 5. Hva trenger du for å jobbe videre med dette?
 6. Hvordan vil du at dette skal påvirke deg videre i livet ditt?